ACGIL - Associació Cristiana de Gais i Lesbianes

L’ACGIL és un espai de trobada i de llibertat per a tots els cristians gais i les cristianes lesbianes que volen compartir les seves vivències, viure naturalment la seva fe i la seva homosexualitat, i així realitzar un creixement personal.
Subscriu-te a les notícies
Home > Notícies > Detall notícia

Detall notícia

« tornar a notícies

ACTE D'HOMENATGE AL BISBE JOAN CARRERA

9 de novembre de 2009, 19.30 h

Basílica de Santa Maria del Mar - Barcelona

05/11/2009 -

 


ACTE D'HOMENATGE DE LA SOCIETAT CIVIL AL


BISBE JOAN CARRERA


 


La catedral del poble acollirà dilluns vinent el merescut homenatge a Joan Carrera i Planas, bisbe auxiliar de Barcelona, que va morir sobtadament el 3 d'octubre de 2008.


 


Joan Carrera, es va ordenar prevere l'any 1954 i dedicar la seva vida al servei de les persones i del país. La seva tasca sacerdotal va estar centrada en els ambients obrers dels barris de Sant Miquel del Port (Barceloneta), Llefià (Badalona) i l'Hospitalet de Llobregat i es va veure marcada per l'arribada de les diverses onades d'immigració de diverses zones d'Espanya i per la dura dictadura franquista. El contacte amb aquesta dura realitat el va fer decantar-se progressivament cap un sòlid compromís polític, sempre amarat d'humanisme cristià. Es va fer membre de les JOC - Joventuts Obreres Cristiana, de l'ACO - Acció Obrera Catòlica, des de on va lluitar sempre per la defensa dels Drets Humans i dels presos polítics.


 


Joan Carrera, era un home profundament catalanista, la qual cosa el va portar a formar part de l'Assemblea de Catalunya i a participar en la fundació de CDC - Convergència Democràtica de Catalunya. Va mantenir també vincles molt estrets amb UDC - Unió Democràtica de Catalunya.


 


Joan Carrera va ser l'ànima d'algunes de les iniciatives més actives de solidaritat amb els represaliats per la dictadura i de la resistència interior durant els anys més durs del franquisme. L'any 1966 va fundar el Crup Cristià de Promoció i Defensa dels Drets Humans i més endavant el Grup Sant Jordi de Defensa dels Drets Humans, de la que va ser consiliari fins a la seva mort, i que és l'entitat que promou aquest acte d'homenatge.


 


El 22 de setembre de 1991 va ser nomenat bisbe auxiliar de Barcelona i sempre va mantenir una postura crítica sobre la manera en que la Conferència Episcopal Espanyola tractava l'Església catalana. Dins de l'episcopat català va ser una de les poques veus que es van alçar contra la COPE i en favor d'una Conferència Episcopal Catalana.


 


Joan Carrera va ser un gran intel·lectual, autor de diverses obres pastorals i d'assaig. Va ser l'autor intel·lectual de la pastoral de la Tarraconense "Arrels cristianes de Catalunya" i inspirador d'alguns del documents episcopals més importants. Home de diàleg, moderat, contemporitzador, creador de ponts, però també d'una gran coherència i fermesa que el va portar a enfrontar-se amb l'anterior arquebisbe de Barcelona, el cardenal Carles.


 


Joan Carrera és una figura admirada i respectada per bona part de la societat civil catalana i una figura clau de l'Església catalana dels darrers 40 anys.


 


INTERVINDRAN EN L'ACTE D'HOMENATGE:


 


Josep M. Esquirol - filòsof - membre del Grup Sant Jordi; Antonio Montero - arquebisbe emèrit de Badajoz; Teresa Pou - periodista; Antonio Balmón - alcalde de Cornellà de Llobregat; Jordi Pujol - expresident de la Generalitat. Clourà l'acte Lluís Martínez Sistach - Arquebisbe de Barcelona.

Descarregar arxiu:

pujar
Associació Cristiana de Gais i Lesbianes - C. Verdaguer i Callís, 10, 08003 - Barcelona - info@acgil.org
Disseny i programació: Clickart