ACGIL - Associació Cristiana de Gais i Lesbianes

L’ACGIL és un espai de trobada i de llibertat per a tots els cristians gais i les cristianes lesbianes que volen compartir les seves vivències, viure naturalment la seva fe i la seva homosexualitat, i així realitzar un creixement personal.
Subscriu-te a les notícies
Home > Notícies > Detall notícia

Detall notícia

« tornar a notícies

Declaració sobre temes LGBT a la Trobada Mundial de Famílies de 2018 a Dublín, Irlanda

Adoptat per la Xarxa Internacional de Reforma de l'Església [ICRN], el 14 de juny de 2018

25/06/2018 - La Trobada Mundial de Famílies convocada pel Vaticà [WMF], que se celebrarà a l'agost a Dublín, Irlanda, hauria d'enviar senyals clares que totes les famílies, incloses les famílies LGBT, hi seran benvingudes. De la mateixa manera que el Papa Francesc s'ha reunit regularment amb supervivents d'abusos sexuals per escoltar les seves històries, el convidem a conèixer les famílies LGBT que durant molt de temps han sofert una altra forma d'abús clerical.

A més, les famílies LGBT haurien de ser convidades a fer presentacions com a part del programa oficial perquè els altres participants, i de fet, tota l'Església, puguin escoltar les seves històries. Quins acords es fan per garantir que almenys una de les cinc famílies que donarà testimoni al WMF serà una família LGBT? El programa inclourà tots els pares que tinguin nens LGBT? Hi haurà una parella del mateix gènere que testifiqui sobre les alegries i dificultats de criar els fills? Podran els participants escoltar una persona transgènere sobre la seva experiència familiar? Tindrà lloc un esdeveniment així?

En dubtem quan recordem que els organitzadors del WMF van retirar qualsevol referència a les famílies LGBT dels seus textos promocionals. L'Associació de Catòlics d'Irlanda, We Are Church Ireland, i l'Associació de Sacerdots Catolics d'Irlanda han expressat la seva decepció en les eliminacions del fullet inicial que havia de ser enviat a les parròquies com a guia de debat. Una fotografia que mostrava dues dones abraçades, una de les quals tenia una bandera de l'arc de Sant Martí dibuixada a la mà i un text que reconeixia l'ideal matrimonial de l'Església com entre un home i una dona, però assenyalava que "existeixen altres unions que proporcionen suport mutu" (presumiblement amb un cost econòmic considerable). A més, es va censurar un video promocional d'un bisbe natiu irlandès perquè va reconèixer a les famílies LGBT.

Malgrat aquests inicis desafortunats, estem plens d'optimisme encoratjant declaracions sobre persones LGBT i WMF de tres bisbes d'Irlanda (el bisbe Brendan Leahy de Limerick, l'arquebisbe Eamon Martin d'Armagh i l'arquebisbe Diarmuid Martin de Dublín), així com els influents Cardenal Christoph Schönborn de Viena. El mateix Papa Francesc aixeca les nostres expectatives perquè creiem que el seu cor sempre està obert als oprimits i les seves oïdes estan sempre disposades a escoltar els crits dels pobres.
Seguim esperant que el WMF vulgui practicar, així com predicar, l'Evangeli en els marges. Som optimistes perquè creiem que es portin a la taula totes les persones i totes les veus seran escoltades.

Si el WMF de Dublín s'experimenta com un moment crucial per al tipus de diàleg social que proclama el Papa Francesc, llavors l'Església ha d'assegurar-se que "tots són benvinguts" es converteixi en més que el títol d'un himne litúrgic.


pujar
Associació Cristiana de Gais i Lesbianes - C. Verdaguer i Callís, 10, 08003 - Barcelona - info@acgil.org
Disseny i programació: Clickart